Cestovné pasy

13.10.2005 Celý región

Nakoľko denne dostávame od občanov niekoľko otázok k problematike vybavovania cestovných pasov posielam Vám nasledovnú informáciu.
Občan si môže podať žiadosť o cestovný pas na ktoromkoľvek jednotnom pracovisku na Slovensku. Pasy sa vydávajú do 30 dní od podania žiadosti. Aj po 1. apríli 2005 zostala zachovaná možnosť rýchleho vydania pasu a to do 2 pracovných dní. V tomto prípade si však občania môžu pas vyzdvihnúť po dvoch pracovných dňoch iba na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru Bratislava IV. - ulica Mikuláša Schneidera Trnavského 1/a.
Vzhľadom k novému systému vydávania cestovných pasov vo formáte EÚ nie je možné vydávať pas do 2 dní na každom jednotnom pracovisku.

Cestovný pas Slovenskej republiky sa vydáva s územnou platnosťou do všetkých štátov sveta.

Občanom starším ako 15 rokov s platnosťou na 10 rokov, občanom mladším ako 5 rokov sa vydáva s platnosťou na 2 roky a občanom od 5 rokov do 15 rokov sa vydáva s platnosťou na 5 rokov.
Občan mladší ako 5 rokov smie vycestovať do zahraničia bez vlastného cestovného dokladu, ak cestuje s rodičom, v ktorého cestovnom doklade je zapísaný. Ak cestuje s inou osobou musí mať vlastný pas. Občan starší ako 5 rokov musí byť držiteľom vlastného cestovného pasu.
Pri žiadosti o cestovný pas pre dieťa, samozrejme v sprievode rodičov alebo iného zodpovedného zástupcu, je potrebný rodný list dieťaťa a kolok – správny poplatok. Dieťa sa rovnako ako dospelý, podrobí pri žiadosti nasnímaniu tváre do elektronickej podoby, preto je potrebná aj jeho prítomnosť.

K žiadosti o vydanie cestovného pasu občan predkladá:
občiansky preukaz, v prípade, že nie je jeho držiteľom, rodný list a osvedčenie o štátnom občianstve SR, v prípade zmeny matričnej udalosti aj iný matričný doklad
správny poplatok a skôr vydaný cestovný pas, ak je jeho držiteľom
ak občan žiada do cestovného pasu zapísať dieťa mladšie ako 5 rokov a toto nie je zapísané v jeho občianskom preukaze, predkladá rodný list dieťaťa /dieťa staršie ako 5 rokov musí mať vlastný cestovný pas/.
občan mladší ako 18 rokov je povinný pripojiť písomný súhlas zákonného zástupcu, pestúna alebo iného občana, ktorému bol zverený do výchovy, s ich overeným podpisom. Overenie sa nevyžaduje, ak zákonný zástupca vyjadrí súhlas a žiadosť podpíše pred pracovníkom, ktorý žiadosť prijíma
Občan starší ako 15 rokov podáva žiadosť osobne.

Za občana mladšieho ako 15 rokov podáva žiadosť zákonný zástupca, pestún, občan, ktorému bol zverený do výchovy, alebo riaditeľ zariadenia na výkon ústavnej výchovy, ktorý vyhotovený cestovný doklad aj prevezme. Ak sú rodičia rozvedení, žiadosť za tohto občana podáva rodič, ktorému je zverený do výchovy, druhý rodič podáva žiadosť len s písomným súhlasom tohto rodiča.

Za občana, ktorý pre bezvládnosť nemôže osobne podať žiadosť, môže túto podať iný občan na základe úradne overenej plnej moci na zastupovanie, ten môže vyhotovený cestovný doklad aj prevziať. Vzhľadom k uvedenému potrebuje iný občan okrem úradne overenej plnej moci na zastupovanie, skôr vydaný cestovný pas žiadateľa, jednu fotografiu a správny poplatok. Ak bude žiadosť podaná po strate platnosti skôr vydaného cestovného pasu, bude musieť žiadateľ predložiť aj doklad o štátnom občianstve SR - čiže platný občiansky preukaz.
Poplatky:Za vydanie cestovného pasu do 30 dní uhradí občan starší ako 15 rokov správny poplatok vo výške 1000. - Sk, na výslovnú žiadosť o vydanie cestovného pasu do 3 pracovných dní 2000. - Sk a do 24 hodín 4000. - Sk. Za vydanie cestovného pasu pre občana od 5 rokov do 15 rokov do 30 dní sa uhradí správny poplatok vo výške 400. -Sk, do 3 pracovných dní 800. - Sk a do 24 hodín 1600. - Sk.
Za vydanie cestovného pasu pre občana mladšieho ako 5 rokov do 30 dní sa uhradí správny poplatok vo výške 250. -Sk, do 3 pracovných dní 500. - Sk a do 24 hodín 1000. - Sk. Za každý úkon pri vykonaní zmeny v pase sa uhradí správny poplatok vo výške 100. -Sk.
Občan, ktorému má byť cestovný doklad vydaný, musí byť pri podaní žiadosti osobne prítomný s výnimkou občana, ktorý pre bezvládnosť tak nemôže urobiť.
Občan Slovenskej republiky môže byť držiteľom najviac dvoch platných cestovných dokladov rovnakého druhu. (Aj keď sa mu umožní vybaviť ďalší pas ten mu nebude z polície vydaný, ak nebude mať jeden z tých predchádzajúcich vrátený. )
Nový cestovný pas vo formáte EÚ slúži rovnakému účelu ako starý pas. Tak ako na nový, aj na starý cestovný pas môžeme cestovať po celom svete. Rozdiel oproti starému pasu je iba v tom, že nový pas spå ňa všetky požiadavky EÚ týkajúce sa ochrany a bezpečnosti cestovných dokladov. Je ťažko pozmeniteľný alebo falšovateľný.
Pred vycestovaním je potrebné si skontrolovať dobu platnosti cestovného pasu, pretože niektoré krajiny vyžadujú, aby bol cestovný pas platný aj po vycestovaní z ich územia.
Magdaléna Fečová
 

Vyberte región

mark